Bidirectioneel laden, ook wel bekend als Vehicle-to-Grid (V2G) of Bidirectional Charging genoemd, is een geavanceerde technologie die wordt gebruikt in elektrische voertuigen (EV's) en laadinfrastructuur. In een traditioneel laadsysteem wordt stroom van het elektriciteitsnet naar de EV overgedragen om de batterij op te laden. Met bidirectioneel laden kan de stroom echter in beide richtingen worden overgedragen, wat betekent dat een EV niet alleen kan worden opgeladen vanuit het elektriciteitsnet, maar ook stroom kan terugleveren aan het net.
Wanneer een elektrisch voertuig wordt aangesloten op een bidirectionele lader, kan het voertuig uiteraard gewoon worden opgeladen zoals bij een normale laadsessie. Uniek is echter dat het voertuig ook kan terugleveren aan het elektriciteitsnet: Dit is vooral handig tijdens piekuren of wanneer er een tekort aan elektriciteit is. Het voertuig fungeert als een soort mobiele energieopslag die kan bijdragen aan de stabiliteit van het elektriciteitsnet.
Bidirectioneel laden kan verschillende voordelen hebben.
Er zijn echter ook uitdagingen verbonden aan bidirectioneel laden, zoals reguleringskwesties en technische compatibiliteit met verschillende voertuigen en laders. Bovendien moet ervoor worden gezorgd dat frequente oplaad- en ontlaadcycli de levensduur van de EV-batterij niet negatief beïnvloeden. Ook is het zo dat een bidrectionele oplader veel duurder is (factor 2) dan een normale oplader. Uiteraard zal de prijs in de toekomst dalen, maar voor nu is het een flinke extra investering.
Welke autos ondersteunen bidirectioneel laden in 2024?
Er zijn op dit moment maar een paar EV-modellen die bidirectioneel laden ondersteunen of testen:
Nissan Leaf: een van de eerste auto's die bidrectioneel laden ondersteunt.
Mitsubishi Outlander PHEV: dit model maakt gebruik van het oude "type 1" aansluiting
Nissan e-NV200: ook dit model maakt gebruik van het oude "type 1" aansluiting
Volvo EX90: deze wagen is vanaf 2024 beschikbaar.
De keuze is dus nog niet heel groot en we verwachten dat het nog zeker 10 jaar duurt voordat deze techniek op grote schaal ingezet wordt. Tot die tijd zit je dus zeker goed met een thuisbatterij om je overtollige stroom op te slaan.