Thuisbatterij in 2024 rendabel door terugleverboete?

De laatste weken komt steeds vaker in het nieuws dat de grote energieleveranciers een boete gaan berekenen voor klanten met zonnepanelen. Dat betekent dat energie duurder wordt voor klanten met zonnepanelen en dat de terugverdientijd van zonnepanelen langer wordt. Het positieve nieuws is dat de terugverdientijd voor een thuisbatterij voordeliger wordt. Hoe dat zit? Dat lees je in dit blog.

Terugleverboete? Wat is dat?

Nog niet alle leveranciers rekenen een boete, maar op dit moment vragen bijvoorbeeld Eneco, Vandebron, Budget Energie en een aantal kleinere partijen kosten voor mensen met zonnepanelen, maar ook Eesent en Vattenfall gaan extra kosten voor zonnepaneel eigenaren rekenen. Er zijn hoogover twee soorten van boetes:

  • Een vast bedrag per jaar gebaseerd op het aantal panelen dat je hebt.
  • Een variabel bedrag per teruggeleverde kWh.

In het eerste geval is er voor de terugverdientijd van je thuisbatterij geen verschil. Het maakt immers niet uit of / hoeveel je teruglevert. De boete per jaar zit vast aan je aantal panelen. In het tweede geval wordt het echter wel interessant. Waarom? Lees snel verder.

Een rekenvoorbeeld

Stel u heeft geen thuisbatterij en u wekt in de zomer 30 kWh per dag op, terwijl u overdag maar 5kWh gebruikt en 's nachts ook 5kWh gebruikt. In dit geval:

  • levert u overdag 25 kWh terug. Uw leverancier rekent daarvoor een boete van 11.5 cent per kWh over (Eneco gaat dit bedrag per 1 juni rekenen voor elke kWh die wordt teruggeleverd)
  • u gebruikt overdag 5kWh van uw eigen gratis stroom
  • 's nachts moet u 5 kWh bijkopen (de zon schijnt immers niet) tegen 30 cent per kWh.
  • Deze zonnige dag kost u dus 25 x 11.5 cent + 5 x 30 cent = € 4,38

Stel dat u een thuisbatterij van 5 kWh geplaatst heeft, dan ziet de berekening er anders uit

  • u levert overdag "maar" 20kWh terug, want u gebruikt van de 30 kWh zelf 5 kWh en slaat 5 kWh op in uw batterij
  • snachts hoeft u geen 5kWh te kopen, die komt immers uit uw batterij
  • Deze zonnige dag kost u dus 20 x 11.5 cent = 2,30 euro. Een winst van ruim 2 euro ten opzichte van het scenario zonder batterij.

Stel dat u uit pure boosheid alle panelen van het dak haalt, dan betaalt u geen terugleverboete meer, maar moet u wel 10 kWh tegen 30 cent kopen. De kosten zijn dan met € 3,- toch hoger dan het scenario met een batterij.

Addertjes onder het gras

De berekening is in werkelijk iets ingewikkelerd, omdat we twee variabelen buiten beschouwing hebben gelaten:

  • Het type contract
  • De salderingsregeling

Als u namelijk een variabel contract hebt, gaat deze berekening niet meer op. Op zonnige dagen, krijgt u namelijk betaalt om stroom te gebruiken. Daar staat dan tegenover dat u in de winter vaak veel meer betaalt. De berekening van een thuisbatterij in combinatie met een variabel contract is hogere wiskunde en kunt u het best aan een expert overlaten.

En: zo lang de salderingsrekeling nog loopt, mag u die 25 (of 20 kWh) die u op die zonnige dag teruggeleverd had, wel nog wegstrepen tegenover het verbruik in de nachten en wintermaanden. Zo lang u over een jaar gezien ongeveer evenveel produceert als gebruikt, komt het er dus op neer dat u uw in de zomer te veel geproduceerde stroom in de winter terug kan kopen tegen 11.5 cent. Een thuisbatterij zorgt er dan voor dat u welliswaar minder terugleverboete betaalt op de dagen dat de batterij vol kan laden, maar het verschil wordt wel kleiner dan in bovengenoemd voorbeeld.

Kortom: door deze terugleverboete kan een thuisbatterij iets gunstiger worden. Het echte geld gaat pas verdiend worden, zodra de salderingsregeling er helemaal af gaat.