Prijsontwikkeling thuisbatterijen in 2024

De ontwikkelingen in de markt van thuisbatterijen gaan razendsnel. Op het gebied van veiligheid, duurzaamheid en capaciteit zijn de afgelopen jaren flinke stappen gezet. Je zou denken dat de batterijen dan ook duurder zijn geworden, maar niets is minder waar


Prijs per kWh daalt al jaren

Waar je een paar jaar geleden ongeveer 1000 euro per kWh kwijt was, zit je tegenwoordig al een stuk lager. Er zijn al (Chinese) batterijen die, exclusief installatie op een euro of 300 per kWh komen. Tel je de installatiekosten er per op dan ben je op dit moment tussen de 500 en 800 euro per kWh kwijt. Een flinke daling dus.


Een dergelijke daling zie je bijvoorbeeld ook al jaren bij de prijs van accus voor auto's. Volgens dit artikel Zijn die prijzen sinds 2010 (1391 USD/kWh) gedaald naar 139 USD in 2023. Men voorspelt een verdere daling naar 80 USD/Kwh. Dat is dus een daling van bijna 95% in 15 jaar.


Stroomprijs gaat omhoog


Terwijl de prijzen van de batterij dus omlaag gaat, gaat de stroomprijs (en allerlei belastingen en leverkosten) al jaren omhoog. In 4 jaar tijd is stroom bijvoorbeeld bijna 3 x zo duur geworden. De energiebelasting voor stroom steeg ook, al valt die stijging in het niet bij de stijging van belasting op gas.


Is een thuisbatterij rendabel in 2024?

Als de stroomprijs stijgt en de kosten van batterijen dalen, zou je zeggen dat een thuisbatterij steeds rendabeler wordt. Dat is ook zo, maar zo lang we nog een salderingsregeling in Nederland hebben, blijft het lastig om de aanschafprijs terug te verdienen. Ga je handelen op de onbalansmarkt, dan gaat dat een stuk sneller, maar ook dan ben je echt wel een jaar of 6-7 verder voordat je je geld er uit hebt.


In die 6-7 jaar kan er heel veel gebeuren. Zo kan de stroomprijs verder stijgen, kunnen er subsidies op batterijen komen of kan de "onbalans" op het net groter of kleiner worden. Allemaal factoren die gevolgen hebben voor de terugverdientijd van jouw thuisbatterij.